Tin Kadoić 21/06/2019

Prvo pametni, a tek zatim telefoni

Korisničko iskustvo
Korisničko iskustvo
5 min. čitanja 5

Korak više od responzivnosti

U prosincu 1995. godine, let 965 američkog avioprijevoznika American Airlines poletio je iz Miamia prema Caliu u Kolumbiji. Pilot je odabrao pogrešnu opciju među ponuđenim navigacijskim ispravcima koji počinju slovom „R“ čija su se zemljopisna dužina i širina činile točnima.  Nažalost, odabrana opcija je previše odstupala od planirane putanje te avion i putnici nisu preživjeli. Iako se radilo o ljudskoj pogrešci, to uopće nije trebala biti pogreška koju je pilot mogao napraviti.

Činilo se kao da je računalo potpuno neopterećeno stvarnim avionom i njegovim putnicima.
— Alan Cooper

Naš software nije dovoljno responzivan. Kada to kažem, ne mislim na omjer zaslona i uređaje u našim rukama, nego na cijeli spektar kontekstualnih informacija. Gdje se nalazim? Koji je moj cilj? Što sam prethodno radio? Kako sam se ponašao u sličnoj situaciji prethodnih mjeseci? Što mi je važno?

Može li mi inteligentna aplikacija pomoći u tome da budem brži, produktivniji i prestanem se fokusirati na male stvari?

Please, can the application do the hard work, so I don't have to.

Scenarij 1 — Gdje se nalazim?

Jedan od prvih zadataka kojeg dodijelim svojim studentima je dizajn mobilne aplikacije prilikom kojeg trebaju zbilja iskoristiti prednosti određene funkcionalnosti. Njihov čest go-to odabir je – geo lokacija. Oh, telefon zna gdje se nalazim, odlično! Iskoristit ću tu funkcionalnost kako bih aplikaciji dao dodanu vrijednost.

Zašto ovo nije implementirano na razini operacijskog sustava mi je i dalje nepoznanica. Na primjer, koristimo šifre kako bismo spriječili nepoznate osobe u korištenju našeg mobitela. No, kod kuće nema stranaca. Logičan korak bio bi isključiti unos šifre kada se telefon i korisnik nalaze kod kuće. Koliko je to teško? Ne pretjerano. Koliko bismo sekundi time uštedjeli? Koliko bi to unaprijedilo cijelo iskustvo? Puno. Uzmite u obzir da je istraživanje pokazalo da su slične funkcionalnosti već dostupne, ali samo na određenim iPhoneima.

Scenarij 2 — Koji je moj cilj?

Aplikacije imaju funkcionalnosti. Na primjer, Instagram ima vrlo korisnu funkcionalnost naziva Photo Maps koju obično koristim na putovanju u potrazi za odličnim kafićima, restoranima i skrivenim lokacijama. Vjerujem lokalcima. Kada putujem u Berlin, obavezno provjerim feed Sandre Juto. Kada putujem za NYC, onda je to Patrickov feed. Jako sam ponosan na ovaj trik, ali zahtijeva puno, hoću reći PUNO, truda.

Dopustite mi da vas provedem kroz sve trenutno potrebne korake kako bih, pomoću Patrickovih fotografija, pronašao kul mjesto u blizini moje lokacije na Manhattnu.

 1. Prebaciti se u izbornik Explore
 2. Utipkati korisničko ime
 3. Kliknuti na search
 4. Otvoriti korisnikov profil
 5. Prebaciti se u Photo Map izbornik
 6. Doći do pravog kontinenta
 7. Uvećati
 8. Uvećati još malo
 9. Uvećati
 10. Sačekati učitavanje slika
 11. Pokušati shvatiti gdje je moja lokacija (na karti ne postoji oznaka i imajte na umu da se nalazim u nepoznatom gradu)
 12. Otvoriti grupu fotografija
 13. Fokusirati se na jednu
 14. Kliknuti na i ispod nje
 15. Odabrati lokaciju
 16. Otvoriti lokaciju u Mapama

Ukupno 16 koraka. Šesnaest koraka! Nevjerojatno.

Potpuno sam svjestan činjenice da ne koristim aplikaciju na način na koji je to predviđeno. Nisam dio niti jednog scenarija. Ono što dodatno potvrđuje tu činjenicu je potreba za pritiskanjem back opcije barem desetak puta nakon pronalaska željene informacije kako bi aplikacija ponovno bila upotrebljiva.

Naravno da želim ići na lokaciju na kojoj je fotografija nastala. Podatak o lokaciji postoji s razlogom. Postoji razlog zbog kojeg pratim osobu na Instagramu. Pritom se ne radi samo o kvaliteti ili originalnosti fotografija. Potrebni podaci su već dostupni:

 • Osoba koju poznajem ili pratim
 • Slika koja mi izgleda zanimljivo
 • Blizina mojoj trenutnoj lokaciji

Umjesto prerade cijele aplikacije, predlažem brzu doradu trenutnog korisničkog tijeka. Učinimo Explore izbornik zaista korisnim i riješimo se loših selfija, loše osvjetljenih slika koktela i ljetnih hot dogova. Zajedno s dizajnom kartice Following, razdvojimo Explore na „U blizini“ i Explore. „U blizini“ bi se pritom odnosio samo na fotografije iz našeg feeda, organizirane prema lokaciji.

Sada mogu otići i popiti kavu u nekom od kafića u blizini. Jednim klikom i bez back opcije.

Scenarij 3 — Što sam prethodno radio?

Ako pretražujem Google u potrazi za najboljim burgerom u Berlinu i prebacim se na Foursquare, ne bi li bilo neopisivo korisno kada bi ta aplikacija bila svjesna mojih prethodnih akcija? Možda bi aplikacija mogla popuniti pretraživač ključnom riječi burger ili otvoriti konkretnu lokaciju.

Zaista bih volio proširiti ideju Continuitya kroz Appleove i ne-Appleove aplikacije. Povezani kao nikada do sada.

Scenarij 4 — Kako sam se ponašao u sličnoj situaciji prethodnih mjeseci?

Runkeeper je aplikacija koju svakodnevno koristim. Obično trčim sam ili s maksimalno tri prijatelja. Aplikaciji se činjenica da s cijele svoje liste prijatelja (koja je lijepo preuzeta s Facebooka) uporno odabirem samo troje ljude - ne čini zanimljivom. Nakon trčanja me ti dodatni koraci (i sekunde) zbilja iritiraju. Zapamti, imaj „nedavno korišteno“ listu, popis favorita, budi pametan, predloži mi ljude s kojima inače trčim subotom ujutro.

Osjećam da je potrebno sučeljima dodijeliti ljudske karakteristike. To je nešto što već pokušavamo s animacijom, ilustracijom, ikonografijom, itd. Želimo personificirati cijelo korisničko iskustvo. Želimo sučelje učiniti sličnim majci – mama je uvijek suosjećajna i fleksibilna. Mama zna što skuhati ovisno o tome kakav si dan imao. Ovisno o tome kako izgledaš, kako se osjećaš i ponašaš. Mama nije ograničena činjenicom da se radi o večeri ponedjeljkom.

Jesu li responzivna sučelja zbilja samo inteligentna sučelja? Trebaju li se naši alati ponašati pametnije? Tražimo li previše od dizajnera i developera kada tražimo korak više? Nekoliko sekundi dnevno puta milijuni korisnika znači ušteđene sate.

Inteligencija i manje funkcionalnosti uvijek pobjeđuje više funkcionalnosti i nepoznavanje.

Sada kada dizajniramo imajući na umu veličine i omjere ekrana, trebali bismo otići korak dalje i strateški iskoristiti podatke koji se već prikupljaju i koji su dostupni.

U svijetu u kojem dominiraju pametni telefoni, možemo li prvo dizajnirati pametne, a tek onda telefone?

Polite software has common sense.
Polite software is responsive.

Autor

Tin Kadoić

Direktor dizajna u Airbnbu

Kao Hrvat koji živi u San Franciscu, teži svijetu u kojem je moguće pripadati gdje god se zatekneš. Ključan je član europskog ogranka IxDA (Interaction Design Association) i sudjeluje u pokretanju i mentoriranju novih ogranaka i voditelja koji djeluju u lokalnim zajednicama. Prethodno je vodio odjel dizajna iskustva (Experience Design) za SYPartners, Five i Brlog te je predavao na zagrebačkom Studiju dizajna.