Jasenka Kuburaš 15/06/2022

Mindfulness - o čemu to svi bruje?

Korisničko iskustvo
Korisničko iskustvo
4 min. čitanja 0

Posljednjih godina sve se više prepoznaje smanjenje stresa i postizanje psihofizičke dobrobiti zaposlenika važnim preduvjetom u sprječavanju burnouta zaposlenika te povećanju njihove produktivnosti.

Mnoga znanstvena istraživanja su pokazala kako redovito prakticiranje mindfulnessa pozitivno djeluje na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Što je uopće mindfulness i zašto su ga brojne svjetske kompanije poput Applea, Googlea, Microsofta, Sonyja, Nikea, Facebooka i dr. uvrstile u redovite programe edukacije zaposlenika?

Mindfulness ili usredotočena svjesnost predstavlja namjerno obraćanje pozornosti na sadašnji trenutak, na stvari onakve kakve jesu, otvoreno i bez prosudbe. To znači biti svjestan onoga što primamo od svakog našeg osjetila, osjećaja i misli. 

Vraćanjem pažnje na sadašnji trenutak vježbamo da nam misli manje lutaju (što one jako vole činiti) - malo u prošlost (joj, kako sam to mogla reći/napraviti...), pa malo u budućnost (ajme, hoću li imati dovoljno posla kao poduzetnica...) te neugodne emocije koje se javljaju kao posljedica toga.

Redovitom primjenom mindfulness tehnika primijećene su ove pozitivne promjene:

·         poboljšanje fokusa, učinkovitosti i produktivnosti

·         povećana smirenost, otpornost te veća prisutnost ugodnih emocija

·         smanjen stres, umor, anksioznost te neugodne emocije

·         veća motivacija u postizanju ciljeva

·         bolja samoregulacija emocija te komunikacija i odnos s drugima

·         poboljšanje fizičkog zdravlja, smanjenje boli.

Uzimajući u obzir spomenute dobrobiti, ne čudi što poneki mindfulness smatraju jednom od najvažnijih poslovnih vještina.

Da bismo osjetili benefite mindfulnessa potrebno ga je redovito prakticirati. Kako uopće početi?

Preporučamo početi s rutinskim, svakodnevnim aktivnostima koje obavljate kao na autopilotu npr. pranje posuđa, zubi, tuširanje, vožnju automobilom, šetnju do posla.

Kako vježbati mindfulness tijekom tih aktivnosti?

a)      Tijekom pranja zubi obratite pozornost na boju, miris paste za zube, okus koji ostavlja u ustima, osjet i zvuk četkanja, boju i oblike četkice, toplinu vode, osjećaj koji ostavlja u ustima, na jeziku, osvježavajući miris i okus po završetku. Eksperimentirajte tako da promijenite uobičajenu ruku s kojom četkate, kakva je razlika?

b)      Tijekom tuširanja osvijestite toplinu vode, jačinu mlaza vode, kakav osjet stvara na koži, osjetite sapun na koži, mjehuriće koji se stvaraju, prste na tjemenu i kosi, zvukove, kako se osjećate.  Eksperimentirajte s toplinom vode, kako tijelo reagira na hladniju vodu i sl.?

c)      Tijekom šetnje primijetite osjećaj hladnog zraka ili toplinu sunca koje vam udara u lice, osvrnite se oko sebe, primijetite sve što možete vidjeti (drveće, cvijeće, druge ljude).. Koje zvukove čujete (šuškanje lišća, pjev ptica, lavež pasa..)? Koje mirise možete primijetiti? Primijetite i senzacije u svom tijelu, misli i osjećaje koji se javljaju.

Baš zbog toga što mindfulness možemo vježbati u svakodnevnim aktivnostima, najdraži izgovor "Ja za to nemam vremena", ovdje ne prolazi.  Probajte i sami vježbati mindfulness u različitim aktivnostima, možete odabrati onu koja vam najbolje odgovara. Vjerujemo da ćete se i sami uvjeriti u promjene o kojima svi bruje.

Autor

Jasenka Kuburaš

Autorica

Socijalna pedagoginja i zaljubljenica u proučavanje ljudskog ponašanja te osobni i profesionalni razvoj. Ima višegodišnje iskustvo u neposrednom radu s ljudima, uglavnom na temama mentalnog zdravlja te kao podrška u ostvarenju punog potencijala korisnika.